KAMPANYA! Alışverişlerinizde 499TL ve üzeri Kargo Ücretsiz ücretsiz kargo

TYT Matematik Nasıl Çalışılır ve Fullenir

TYT Matematik Nasıl Çalışılır ve Fullenir

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu tarafından hazırlanan TYT (tam açılımı ile Temel Yeterlilik Testi), üniversiteye yerleşme sınavlarının ilk aşamasıdır. Sadece bu sınava girmek sureti ile 2 yıllık olan üniversite programlarına da yerleşilebilir. Sınavın bir diğer rolü ise genellikle bahar yarı yılı sonuna doğru yapılan AYT’ye (Alan Yeterlilik Testine) %40 oranında etki eder. TYT’ye girmeyen veya barajı aşamayan öğrenciler AYT’ye giremez.

TYT sınavında sadece bu sınava girecekler özelinde genel puana etkisi; %33 Matematik, %33 Türkçe, %17 Fen Bilimleri ve %17 Sosyal Bilimler şeklindedir. AYT ile beraber ortaya çıkacak genel sınav sonucunda ise TYT; %13 Matematik %13 Türkçe, %7 Fen Bilimleri ve %7 Sosyal Bilimler şeklindedir. Girdiğiniz AYT sınav tipi ne olur ise olsun bu oranlar sabit kalmaktadır. Burada ise Matematik ve Türkçe, hem 2 yıllık bölüm isteyenler hem de AYT sonucu ile lisans bölümleri tercihi yapmak isteyenler için oldukça önemli hale gelmektedir. Bu yazımızda işin TYT Matematik kısmından bahsedeceğiz. Matematik nasıl fullenir, TYT matematik için hangi konular üzerinde durulmalıdır gibi konulara da değineceğiz.

 

TYT Matematik Nasıl Çalışılır?

Kuşkusuz olarak insanları en çok zorlayan konuların başında hep matematik konuları gelir. TYT matematik soruları da bu minvalde adaylar için zorlayıcı olabilmektedir. Zor olarak adlandırılan matematik konuları ise doğru bir çalışma ile kolayca halledilebilir. Bunun için gereken ise doğru bir şekilde hazırlanmış matematik çalışma programı ve bu programa eksiksiz şekilde uymanız.

İlk yapmanız gereken kesinlikle yapamıyorum diye yakınmayı bir kenara atıp “nasıl yapabilirim?” sorusunun cevabını aramanız. Kendinizi yapacağınıza ikna etmenin ardından gereken tek şey doğru adımları uygulayıp başarıya koşmaktır.

Kendinizi sağlam bir çalışmaya adamadan önce yapmanız gereke bazı değişikliler vardır. Bunlar;

  • İlk aşamada matematik konusunda alt yapınızın ne durumda olduğuna bakmak faydalı olacaktır. Her kişinin geçmişte aldığı eğitim ve bu eğitimlerin ne kadarını hafızasında tuttuğuna göre matematik temeli değişiklik gösterir. Bu alanda tespitlerinizi yapmanızın ardından kendinizde eksik olan noktaları tespit eder altyapınızı sağlamlaştırabilirsiniz. Bilindiği gibi temeli sağlam yapı kolay kolay deformasyona uğramaz.
  • Kendinizi olumsuz yöne doğru şartlamaktan kaçının. Bu konu zor, TYT matematik çözemeyeceğim gibi şartlanmaları bir kenara bırakın. Konu veya durum ne olur ise olsun düzenli çalışmak beceri oluşmasına yardımcı olacaktır. Nasıl 3 günde bir vücut baştan aşağı değişemiyor ise matematik çözme becerisi de değişmeyecektir. Çalışmak anahtar kelime olacak ve kendinize motivasyon kaynağı yaratacaksınız ki zor olarak düşündüğünüz kolay hale gelsin.
  • Matematik çözerken kritik noktaları kayıt altına alabileceğiniz bir not defteri tutun. Konu aklınıza kazıyacak detayları oraya not edin. Bunlar formül, açıklama veya çözüm örnekleri olabilir. Konuların mantığını kavramanızda oldukça etkili olacaklardır.
  • Çözmekte zorlandığınız soruların üzerine gidin. Matematik çözerken yapılan hataların çoğunluğunu sorudan erken vazgeçmek sahiplenir. Sorular üzerinde mantık yürüterek kendinize motor becerisi kazandırabilirsiniz. Her zorlandığınız soru ileride kolayca çözebileceğiniz bir sorunun temelini atacaktır.
  • Önceki sınavlara yönelik araştırmanızı da iyi yapmalısınız. Hangi konudan, hangi soru tipinden ne kadar soru çıktığını bilin ve kafanızda bir mantık oluşturun. Çıkan soru tiplerine göre de çalışma şeklinize yön verin.

Aslında tüm bunlar AYT matematik nasıl çalışılır sorusunun cevabı olarak da düşünülebilir. Günün sonunda işin özü; matematik çözmek.

 

TYT Matematik Nasıl Fullenir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi altyapınızın ne olduğuna dair bilgi edinmelisiniz. Çalışmak için 8-9 saat gibi uzun süreler matematik bazında ayırmak oldukça fazla olacağı gibi günde 30 dk- 1 saat de oldukça düşük olacaktır. 2-3 saat aralığında çalışmak en ideali olacaktır. Eğer matematik nasıl fullenir sorusunu soruyorsanız ve gerçekten de buna bir cevap arıyorsanız hedeflerinizin pek düşük olduğu söylenemez.

TYT sınavında veya AYT sınavında fark etmeksizin tüm soruları doğru yapmak için deneme sınavlarında da aynı performansı göstermeniz gerekir. TYT denemeleri esnasında zorlandığınız ve yapamadığınız soru tiplerine, konulara özel ilgi gösterirseniz çalışmanızı daha da verimli hale getirebilirsiniz. Hata yapılan sorular genel olarak aynıdır. Öğrenciler mantığına tam hakim olmadan yapabileceğini düşündüğü için aynı hataları yapar ve geçmiş senelerdeki istatistikler de bunu doğrular nitelikte.

Öncelikle soru tiplerine göre nasıl bir çalışma izlemeniz gerektiğini ele almanız gerekir. Örneğin en çok karşılaşılan soru tipleri konu fark etmeksizin “problem” tipinde olanlardır.

Problem Sorularını Yapmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Problem sorularında genel olarak yapılan hata problem metninin doğru olarak okunmaması ve anlamadan soruyu çözmeye çalışmaktır. Bu noktada Türkçe çözme konusunda öne çıkarılan okuduğunu anlama konusundaki becerileri de geliştirmeniz gerektiğinin altını çizelim.
  • Bir diğer klasik problem konularına çalışın. Klasikten kasıt; konu özelinde sürekli sorulan ve konuyu da kendi üzerinden anlatabilen türdeki problemlerdir.
  • Klasik problemlerde tam anlamı ile başarılı olduğunuzda ise kompleks denilen soru tiplerine geçin. Genel olarak içerisinde birden fazla klasiği barındıran bu sorular “zor” olarak adlandırılır.
  • Bol bol soru çözmeye özen gösterin. Her kitabın her köşesinde daha önce görmediğiniz bir problem illa ki bulunur. Ne kadar çözerseniz o kadar hakim olursunuz.

 

Bunun dışındaki soru tipleri yani konu sorularında, “doğru şekilde konuyu kavrama” anahtar kelimedir. 10. Sınıf matematik konularının oluşturduğu bu konu tiplerinde video ve öğretmenlerinizden olabildiği kadar faydalanın. Bu tip sorularda işin özü konuları tam olarak anlayabilmektir.

Son Olarak..

Tüm çalışmanızı desteklemek amacı ile tekrar yapmayı sakın unutmayın. Sınava çalışma süresi uzun olduğu için bilgileri sürekli güncellemek öğrendikleriniz kaybetmenize mani olacaktır. Eğer gerçekten matematik nasıl fullenir sorusuna cevap arıyorsanız, bunu da kritik bir cevap olarak alabilirsiniz.

Tüm bunları yaparken dinlenmeyi asla unutmayın. Nasıl kaslarımız belirli bir dinlenmenin ardından daha iyi performans sağlıyor ise aynı mantık beynimiz için de geçerlidir. Çok yormak, gereksiz yere devam etmek daha kötü sonuçlara yol açabilir. Bu dediğimizi, sınavlara son gün çalışanlar daha iyi anlayacaktır. Sınav sırasında az önce çalıştıkları konuları unuttukları fazla rastlanan bir durumdur. Dengeli ve düzenli ders çalışmak başarı için yeterli olacaktır.

(matematik nasıl fullenir - matematik çalışma programı - ayt matematik nasıl çalışılır)

 

TYT MATEMATİK KONULARI NELERDİR?

Sınav maratonunun ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi için en çok problemler konusu üzerinden sorular çıkmaktadır. Müfredatta yer alan isimleri ile beraber diğer çıkması muhtemel konular ise şunlardır; TYT Matematik konuları burdan da AYT Matematik konuları neler inceleye bilirsiniz.

  • Çarpanlara Ayırma Ve Özdeşlikler,
  • Denklem Çözme,
  • Fonksiyonlar,
  • İstatistik,
  • İşlem,
  • Karmaşık Sayılar,
  • Kümeler,
  • Mantıktır.
  • Modüler Aritmetik,
  • Oran Orantı,
  • Parabol,
  • Permütasyon, Kombinasyon, Binom, Olasılık,
  • Sayılar(temel Kavramlar),

Bu konuların dışarısında kalan ve sürekli matematik bölümü ile karıştırılan geometri de ayrıca bir çalışma tipine ihtiyaç duyar. Konular matematik ile bağımlı olsa da alan olarak farklıdır.

İlginizi çekecek başka bir yazı

Başkan Erdoğan'dan yüz yüze eğitim açıklaması

Çok Satanlar

Paylaş:

499 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo
Stoktaki Ürünler 1 İş Gününde Kargo
Kredi Kartlarına Taksit İmkanı